16 iulie, 2012
Regulile de aur pentru prevenirea toxiinfectiilor
Regulile de aur pentru prevenirea toxiinfectiilor
Pe timp de canicula trebuie sa alegem si sa depozitam cu grija alimentele, ne atentioneaza medicii. Din cauza temperaturilor ridicate, cele mai multe alimente se altereaza mai repede ca de obicei, crescând astfel riscul de toxiinfectii alimentare.
„Toxiinfectia alimentara (intoxicatia alimentara) apare pe fondul consumarii de alimente sau de bauturi contaminate cu microorganisme patogene, precum bacterii (Clostridium, Salmonella, Escherichia coli etc.), virusuri sau paraziti (Cryptosporidium). Risc crescut de infectare au îndeosebi copiii, vârstnicii, diabeticii, femeile însarcinate (sunt mai predispuse la infectia cu Listeria) si persoanele cu HIV/SIDA", explica medicul gastroenterolog Lucian Mihalcescu de la Clinica Romgermed din Bucuresti.
Specialistul mai spune ca risc mare de contaminare prezinta ouale, tonul si pestele în general, fructele de mare, carnea tocata, lactatele (nepasteurizate) si derivatele lor (înghetata, brânza, frisca etc.), rosiile, zmeura si murele.
În cazul în care alimentele contaminate au fost consumate, starea de rau se instaleaza la scurt timp si este însotita de dureri stomacale, de stari de voma, de dureri de cap si de diaree. Toate aceste manifestari determina deshidratare, pierzându-se astfel o parte din electrolitii importanti din corp (sodiu, fier si calciu), iar impactul poate fi sever daca nu se iau masuri în timp util.
Asigura-te ca ai mereu mâinile curate!
Medicii atrag atentia asupra faptului ca un numar mare de boli infectioase se transmit prin intermediul mâinilor murdare. Prin urmare, spalatul pe mâini înainte de fiecare masa ori de prepararea alimentelor devine o necesitate. „Spalatul mâinilor nu reduce la zero riscul de infectii, însa îl scade considerabil", explica profesorul doctor Marin Burlea, presedintele Societatii Române de Pediatrie.
Nu pastra alimentele la temperatura camerei!
Modul inadecvat în care sunt pastrate unele alimente (mai ales carnea cruda, ouale si produsele lactate) se numara printre cauzele frecvente ale infectiilor digestive. De aceea, în sezonul cald, medicii recomanda ca alimentele sa nu fie tinute la temperatura camerei, întrucât riscul de alterare este foarte mare. Si în ceea ce priveste modul de depozitare a alimentelor în frigider, exista câteva recomandari.
Potrivit reprezentantilor Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), alimentele se pastreaza în frigider numai în recipiente acoperite. Iar mâncarea gatita nu trebuie depozitata pe acelasi raft cu alimentele crude. Ba, mai mult, dupa preparare, este bine ca mâncarea sa fie pusa la rece dupa cel mult doua ore. O alta atentionare face referire la alimentele decongelate. Pentru a evita o posibila alterare este bine sa se evite refrigerarea alimentelor decongelate.
Evita orice tip de tocatura!
Daca am face un top al alimentelor cu risc mare de contaminare, pe primul loc s-ar afla carnea, si îndeosebi tocaturile. Carnea pentru mici, de exemplu, se altereaza în numai câteva ore daca, pâna la momentul prepararii, nu se depoziteaza corespunzator. „Carnea tocata se compune din particule de carne foarte mici si pe fiecare particula pot exista germeni care se înmultesc", explica medicul primar gastroenterolog Ionel Copaci de la Institutul Clinic
Fundeni din Bucuresti. De aceea, atunci când preparam micii la iarba verde, carnea trebuie transportata în genti ori în lazi frigorifice. Pastilele de racire cu care sunt dotate aceste lazi contin un lichid care îngheata repede si care se topeste foarte greu. Prin urmare, carnea poate fi pastrata corespunzator pâna în momentul în care este pusa pe gratar.
Carnea trebuie preparata termic corect
Toxiinfectiile alimentare pot fi favorizate si de prepararea termica deficitara a alimentelor, îndeosebi a carnii, a pestelui si a fructelor de mare. „Alimentele gatite superficial ne pun sanatatea în pericol, deoarece nu sunt ucisi toti germenii care le-ar putea contamina", spune medicul de familie Calin Ciubotaru din Bucuresti. Pe de alta parte, se recomanda sa fierbem cu masura legumele si leguminoasele, deoarece prepararea îndelungata le distruge nutrientii atât de utili organismului. În schimb, pentru a scadea riscul de contaminare, se vor spala sub mai multe jeturi de apa rece.
Fructele si legumele, risc de infectie cu E. coli
Fructele si legumele sunt o potentiala sursa de contaminare cu bacteria E.coli, atentioneaza medicii. De aceea, înainte de a le consuma sau de a le prepara, se recomanda sa fie spalate cât mai bine, adica sub mai multe jeturi de apa. Nu în ultimul rând, se vor depozita doar în locuri curate. Atentie, tocatoarele si plansetele pe care s-a preparat carnea cruda trebuie spalate bine înainte de a pune pe ele legumele si fructele. Infectia cu E.coli poate aparea la toate categoriile de vârsta, însa copiii sub 2 ani si persoanele în vârsta prezinta risc de complicatii (pot fi afectati rinichii).
"Spalatul mâinilor nu reduce la zero riscul de infectii, însa îl scade considerabil.''
Marin Burlea presedintele Societatii Române de Pediatrie
Cum se trateaza
Daca te pricopsesti cu o toxiinfectie alimentara, nu intra în panica. „În general, intoxicatiile alimentare nu necesita tratament. Cu ajutorul unui regim alimentar potrivit, simpto-matologia dispare în doua-trei zile. Consultul medical devine o necesitate atunci când diareea persista", precizeaza medicul Lucian Mihalcescu.
Riscante pentru sugari
Toxiinfectiile alimentare sunt deosebit de periculoase în cazul sugarilor si copiilor, crescând riscul de complicatii, atentioneaza medicii. „Este obligatoriu ca parintii sa se prezinte la medic în cazul în care sugarii si copiii mici au semne de toxiinfectie, precum scaunele apoase, întrucât cei mici sunt mai expusi riscului de deshidratare si au nevoie de un tratament personalizat", conchide medicul de familie Calin Ciubotaru. De asemenea, se recomanda supravegherea medicala si în cazul femeilor însarcinate.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu