Pagini

16 iulie, 2012

Loteria centrelor de afaceri pe bani europeni s-a mutat la Iasi. Deputatul Fenechiu, unul dintre castigatori


Loteria centrelor de afaceri pe bani europeni s-a mutat la Iasi. Deputatul Fenechiu, unul dintre câstigatori

Iasiul a luat crema fondurilor europene alocate pentru sprijinirea mediului de afaceri. Centru de dezvoltarea afacerilor, parc logistic sau incubator pentru mediul antreprenorial sunt proiectele din Capitala Moldovei care au primit finantare de la Uniunea Europeana prin Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est (ADRNE).


Practic, din cele noua documentatii aprobate pâna în prezent prin Programul Operational Regional (POR), pe linia de finantare privind sprijinirea investitorilor, sapte sunt depuse de firme din Iasi, iar celelate doua sunt din Bacau si Suceava.

Practic, firmele primesc finantare europeana pentru amenajarea de spatii de birouri sau hale în care alte întreprinderi îsi pot derula activitatea în conditii optime. În primii ani de la inaugurare, societatile trebuie sa aiba ocupate în diferite proportii spatiile nou-create, iar firmele care îsi deruleaza activitatea în aceste centre trebuie sa asigure locuri de munca.

Pâna în prezent, doar un proiect este deja finalizat, cel al firmei Tester Grup, care avea printre obiective gazduirea a 44 de întreprinderi si crearea, prin acestea, a 105 locuri de munca.

Proiecte întârziate

Parcul logistic la Letcani, care îsi propune amenajarea de spatii de depozitare, este întârziat de acte. „Proiectul trebuia realizat pâna în mai 2013, dar pentru ca la licitatia din acest an nu am avut niciun câstigator, am cerut prelungirea proiectului pâna în toamna anului viitor", a spus Dragos Anghel, reprezentantul firmei Solo SRL, societatea care a contractat proiectul. Prin licitatie se cauta un antreprenor care sa construiasca parcul logistic care cuprinde un depozit si o cladire administrativa.

„Este greu sa demonstrezi toti indicatorii pe care îi prinzi în proiect, mai ales în asemenea perioada de criza economica. Am studiat si eu aceasta problema, îi admir pe cei care au pornit pe acest drum, dar eu cred ca e riscant. Cred ca ar fi nevoie de mai multe spatii de productie, care ar aduce un câstig real zonei", a spus Gheorghe Plesu, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri. Concentrarea de astfel de spatii destinate mediului de afaceri la Iasi este de neînteles în conditiile în care Centrul Expozitional „Moldova" din CUG, administrat de Consiliul Judetean, în care ar putea functiona si un incubator de afaceri, sta gol de la inaugurarea din 2010.


Proiectul de peste 10 milioane de euro, din care 98% reprezenta finantare europeana, s-a dovedit unul pagubos. Se dorea ca, prin activitatea din centru, sa fie asigurate macar cheltuielile de întretinere.

Incubator de afaceri gol

Cu toate acestea, în 2011, Consiliul Judetean si cel Local au alocat din bani publici peste 220.000 de lei pentru utilitatile si paza cladirii care sta nefolosita, desi ea trebuia ocupata în proportie de 50% din primul an de la inaugurare.

În aceeasi zona, mai exista un incubator de afaceri, construit tot din fonduri europene, Tehnopolis, care în anii trecuti iesea în pierdere, dar care pare revigorat acum.

Strategia, de nedefinit

„Acum avem un grad de ocupare de 70% din suprafata, 26 de IMM-uri din care 8 sunt în incubatorul de afaceri. În anii trecuti situatia nu era atât de roz, dar în acest an recuperam", a spus Florin Serbanescu, directorul Tehnopolis.

Oficialii ADRNE nu au precizat daca aprobarea acestor proiecte tine cont de o strategie la nivelul celei mai sarace regiuni din Europa, ci
s-au grabit sa prezinte criteriile de selectie a proiectelor depuse de societatile din Moldova.

________________________

Bâlbâieli la proiectul lui Fenechiu

Cel mai recent si mai scump centru de afaceri aprobat pentru finantare a fost depus de firma Profile Business Consulting, apartinând lui Bogdan Alexandru si Alina Haila, fosta sefa de cabinet a deputatului liberal Relu Fenechiu. Pentru un incubator si centru de afaceri Haila va primi de la UE în jur de 22 de milioane de lei, valoarea totala fiind de 46 de milioane de lei.

Desi este cel mai costisitor pe axa de finantare destinata sprijinirii mediului de afaceri, oficialii ADRNE se bâlbâie atunci când sunt întrebati despre detaliile investitiei. La începutul lunii iulie, pe site-ul inforegionordest.ro, acest centru aparea ca va fi construit pe strada Sfântul Lazar, lânga ansamblul Palas.

Sefii ADRNE spun însa ca centrul va fi construit pe Soseaua Nationala, numarul 37. Au schimbat harta, care indica acum sediul social al firmei Profile Business Consulting de pe Soseaua Nicolina si nu locul în care va fi amenajat viitorul centru de afaceri.

Desi oficialii ADRNE au fost întrebati daca proiectul vizeaza construirea unui sediu nou sau dotarea si amenajarea unei cladiri deja existente, acestia s-au limitat sa raspunda ca abia de acum verifica amplasamentul propus de firma. „Conform procedurilor aplicabile, vor fi efectuate vizite în teren prin care se va verifica care este situatia de fapt a proiectului. În urma acestor vizite si a verificarii documentelor aferente se va stabili daca beneficiarul respecta obligatiile asumate prin contractul de finantare", au spus oficialii ADRNE.

La adresa de pe Soseaua Nationala exista o constructie noua, cu anunt de vânzare în geam, si un teren cu maracini. Pentru aceasta adresa, Profile Business Consulting a cerut în 2010 autorizatie de constructie de la Primarie. „Terenul este al lui Fenechiu. E plin de balarii, e o groapa mare acolo, plina cu apa. E lasat asa de câtiva ani", a spus unul dintre vecinii proprietatii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu