Comisia Europeană nu a fost mulțumită de draftul trimis vineri de premierul Victor Ponta și a cerut un răspuns complet la cele 11 solicitări formulate de președintele Jose Manuel Barroso în cadrul întrevederii de joi, relatează televiziunea elvețiană, citând surse din cadrul Comisiei Europene.
Potrivit acestor surse, răspunsul de vineri nu a fost ”suficient” pentru a îndeplini exigențele Executivului european. ”Guvernului Ponta i s-a cerut să trimită un răspuns complet la preocupările Bruxelles-ului”, notează Schweizer Fernsehen.
Premierul Victor Ponta a declarat, la Realitatea TV, că a trimis luni răspunsul și că a vorbit în jurul orei 20:00 cu Jose Manuel Barroso.
Vineri seară, șeful Guvernului a precizat că a trimis Comisiei Europene, în cursul zilei, răspunsurile la 11 întrebări pe care i le-a pus președintele CE, Jose Manuel Barosso.
“Cei de la Bruxelles au fost grosolan dezinformați de aici din România. Multe dintre ele le-am rezolvat, am trimis un răspuns azi (n.r. - vineri) la cele 11 puncte ridicate de președintele CE. Eu am spus cu acuzațiile că suntem Siria, că suntem Ungaria: <> Și dl președinte Barosso mi-a ridicat 11 probleme pe care ei le consideră nu că am fi vinovați, ci că ar vrea răspunsuri la ele. Eu azi am făcut aceste răspunsuri, le-am transmis către Comisia Europeană”, a declarat Ponta.
Comisia Europeană a dat vineri publicității câteva dintre cerințele transmise Guvernului României, în cadrul întrevederii de joi dintre președintele CE, Jose Manuel Barroso, și premierul Victor Ponta.
Astfel, CE solicită reinstaurarea puterilor Curții Constituționale, astfel încât instanța să poată decide asupra constituționalității deciziilor adoptate de Parlament. Mai exact, CE a cerut anularea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 38/2012 pentru modificarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, publicată în Monitorul Oficial din 4 iulie.
Ordonanța a modificat alineatul (1) al articolului 27 din Legea nr. 47/1992 astfel: Curtea Constituțională se pronunță asupra constituționalității regulamentelor Parlamentului, la sesizarea unuia dintre președinții celor două camere, a unui grup parlamentar sau a unui număr de cel puțin 50 de deputați sau de cel puțin 25 de senatori.
Executivul european nu este de acord cu folosirea ordonanțelor de urgență în situații care nu sunt urgente. În plus, cere ca ordonanțele de urgență să nu mai fie utilizate în decizii care afectează statutul instituțiilor fundamentale ale statului și Constituția.
De asemenea, Guvernul de la București nu trebuie să publice în mod selectiv în Monitorul Oficial pentru a-și atinge obiective politice și, în special, pentru a evita aplicarea unor decizii ale instanțelor.
Bruxelles-ul mai dorește un angajament ferm privind respectarea independenței justiției, în special din partea autorităților publice.
O altă cerință vizează numirea unui Avocat al Poporului de o manieră transparentă și care să se bucure de sprijinul tuturor partidelor politice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu