Pagini

16 iulie, 2012

Referendum cu jumatate plus unu dintre alegatori. Antonescu a promulgat Legea referendumului




Referendum cu jumatate plus unu dintre alegatori. Antonescu a promulgat Legea referendumului

Iata declaratiile presedintelui interimar Crin Antonescu:

Am decis sa promulg legea de modificare a legii referendumului, asa cum a fost votata de Parlamentul României si asa cum a trecut de Curtea Constitutionala.

Am rezerve fata de faptul ca impunerea pragului de prezenta încalca prevederile Comisiei de la Venetia. Aceasta comisie nu recomanda impunerea unui cvorum.



Am socotit ca este mai putin important punctul meu de vedere si am promulgat aceasta lege. Unul dintre motive este si acela ca înteleg întotdeauna sa pun interesul national în fata unuia partizan.

România este într-o situatie extrem de dificila, adusa de iresponsabilitatea unor oameni disperati ca pierd scaunul si puterea.

Dezinformarea despre situatia României poate fi catalogata ca fiind o crima împotriva tarii.

Am luat act de pozitia Curttii Constitutionale conform careia anumite hotarâri ale celor doua camere trebuie sa ramâna sub controlul Curtii. Parlamentul va pune în acord aceasta lege cu cererile Curtii Constitutionale.

I-am împartasit premierului preocuparea mea ca la acest referendum sa aiba acees fizic cât mai multi câtateni din tara si din strainatate.

Este posibila  prelungirea programului de votare, de la ora 7.00 pâna la ora 22.00 sau 23.00.

UPDATE 18.00 Presedintele interimar Crin Antonescu a declarat la începutul întâlnirii de la Palatul Cotroceni cu premierul Victor Ponta si presedintii celor doua Camere, ca a convenit cu prim-ministrul ca în sesiunea extraordinara sa fie pusa în acord OUG privind atributiile CCR cu decizia Curtii.

UPDATE 17.35 Întâlnirea de la Cotroceni a început.

Curtea Constitutionala a decis, marti, ca legea prin care s-au facut modificari la articolul 10 din Legea referendumului este constitutionala, în masura în care asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.
Legea a fost trimisa la Cotroceni la promulgare, si pentru a putea fi discutata în Legislativ, presedintele uinterimar Crin Antonescu ar trebui sa ceara reexaminarea acesteia.
Senatul se va reuni în sesiune extraordinara, marti, iar Camera Deputatilor se va reuni miercuri, pentru a decide în legatura cu legislatia privind referendumul de demitere a presedintelui suspendat Traian Basescu.

Presedintele Senatului, Petru Filip, a declarat, vineri, ca a solicitat convocarea Biroului Permanent al acestei Camere luni, la ora 13, pentru a se decide convocarea în sesiune extraordinara a plenului Senatului pentru marti, la ora 12. "Se discuta legile referendumului, cea de la CC, si ce exista colateral pe legea referendumului", a precizat Filip.

De asemenea, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat ca se va consulta cu presedintele Senatului, având în vedere ca deputatii sunt cei care dau votul final în chestiunea legilor electorale, si va propune convocarea plenului Camerei pentru ziua de miercuri.

Totodata, Zgonea a precizat ca va avea o discutie inclusiv cu liderii grupurilor parlamentare, dupa ce a primit solicitarea premierului Victor Ponta cu privire la convocarea unei sesiuni extraordinare pe subiectul legii referendumului.

În plus, Zgonea a mai precizat ca se va lua o ultima decizie cu privire la Codul de procedura civila, care trebuie redactat într-o forma finala, de numerotare a textelor, dupa ce a fost adoptat în unanimitate la nivelul Camerei pentru ca acesta sa fie publicat în cel mai scurt timp în Monitorul Oficial.

La rândul sau, senatorul PSD Toni Grebla, presedinte al Comisiei Juridice, a mai anuntat ca luni, începând cu ora 13.00, Comisia va începe lucrul pentru elaborarea rapoartelor la aceste legi.

Toni Grebla a precizat ca, în opinia sa nu va avea loc si o sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului, întrucât singurele proiecte luate în discutie sunt cele privind referendumul, iar dupa aprobarea în Senat, legile vor merge la Camera Deputatilor, în calitate de for decizional.


View the original article here

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu